Top

Biografie

Ingeborg Steenhorst (1973)
Ontwerper, grafisch vormgever en autodidact kunstenaar

MBO Grafische Vormgeving, MDG Mode & Kleding, MBO Activiteitenbegeleiding, Post-HBO Music Management


INTRODUCTIE
 
Ingeborg Steenhorst is een veelzijdige kunstenaar die de traditionele academische kunst bewust verwerpt ten gunste van experimenten die haar in staat stellen haar eigen creatieve weg tussen kunst en modeontwerp te vormen. Ze transformeert het gewone in buitengewone creaties met een mix van mode, kostuumontwerp, teken- en schilderkunst, fotografie, grafisch werk en performance art.
De resultaten zijn collecties, producten, shows en presentaties die hun eigen wereld vol theatrale elementen creeren.

Door haar werk verleidt Ingeborg het publiek en de drager in een wereld van onbeweeglijke beweging van texturen en kleuren. 'Ik wil drama in mijn kunst hebben, niet in mijn leven', zegt ze; en waarheid, het werk dat ze creëert bevat drama die de orde van het dagelijks leven doordringt. Het bevat evenwicht tussen kunst en design en het zou een fout zijn om het als een van beide te willen identificeren. Binaire standpunten zijn hier niet van toepassing. Door de koude en agressieve metalen elementen die in haar creaties geïmplementeerd worden, komt schoonheid op. De verleidelijke vaak handbeschilderde stoffen verfijnen de aantrekkingskracht van haar creaties verder door de meerdere lagen van betekenis die in hen verborgen zit. Ze verwijzen naar historische tijdbeelden en dragen vaak elementen van symboliek. Ze richt zich op verschillende thema's zoals introspectie, milieubewustzijn en globalisering. Haar werk legt de nadruk op esthetiek, en is sterk gebaseerd op intense arbeid, gerelateerd aan het ritueel, dat haar permanent verbindt met elk van haar werken. Ze werkt er intuïtief aan om uniforme couture outfits te creëren die meer op kunstwerken lijken. Dit proces noemt ze "het gewone transformeren naar het buitengewone."

Heel vaak gebruikt ze vintage kledingstukken en sieraden, vol herinneringen en geschiedenis, die ze combineert met luxe nieuwe materialen. Door de ´slow fashion´ beweging te omarmen weigert ze massaal te produceren en richt zich in plaats daarvan op unieke en tijdloze stukken. Ze verzet zich tegen de logica van het kapitalistische marktsysteem en runt haar atelier, net zoals elke traditionele kunstenaar hun atelier runt. Door haar werk streeft Steenhorst ernaar de muur tussen zelf en de ander, persoonlijk en sociaal algemeen, kunst en design te doorbreken. Haar werken vertellen bijna altijd een verhaal van eenheid en interactie door extreme standpunten uit te dagen.

FAMILIE TRADITIE

Kunst en design gecombineerd met de liefde voor podiumproducties, lopen als een rode draad door de Steenhorst-familie. Tijdens de vroege jaren ´60 produceerde haar moeder Ans Steenhorst de Beer (1934 - 2016) verschillende kinderoperettes terwijl haar grootmoeder Elizabeth Steenhorst-de Matser (ca. 1908 - 1998), een professionele couture coupeuse, de delicate handgemaakte operettekostuums vervaardigde. Hoewel Ingeborg pas lang na deze periode van haar familiegeschiedenis geboren is, was ze als kind geïntrigeerd door de verhalen van moeder en de kostuums van grootmoeder, waarmee ze als kind op zolder speelde. Het talent van deze twee opmerkelijke vrouwen leeft in Ingeborg verder, die met dankbaarheid hun passie voor kunst en design voortzet.In 2016 vierde Atelier Ingeborg Steenhorst het 10-jarig bestaan. Slechts weinig weten dat Ingeborg geleidelijk haar creatieve weg naar deze jubileum heeft geplaveid. Begin jaren 90 ontwikkelde ze haar grafische vaardigheden. In de jaren die daarop volgden, ontwierp ze talloze logo's, tatoeages, achtergronddoeken, stage rekwisieten en t-shirt ontwerpen voor lokale bands, tussenin schilderde ze ook nog diverse schilderijen. Dit alles, met inbegrip van haar opleidingen binnen modeontwerp,  activiteitenbegeleiding en music management, leidde haar tot het ontwerpen van de outfits en decor voor rockopera 'Liaison de la Morte' van de lokale progressieve rockband Cirrha Niva. Naast het creatieve deel, heeft ze deze show ook 25 keer geboekt en met succes de live podiumproductie met een crew van meer dan 25 mensen, geleid! Dit bleef niet
onopgemerkt, aangezien de Nederlandse rockband The Gathering haar daarop in de arm nam om creatieve en managementtaken voor hun band en label te vervullen. Zo veranderde Ingeborg haar werk van dat moment als activiteitenbegeleidster naar label manager, tot... 2006. In dat jaar besluit ze dat het tijd is om zich op haar eigen werk te focussen en richt ze haar eigen mode label en Atelier Ingeborg Steenhorst op.

Vandaag de dag is Atelier Ingeborg Steenhorst verantwoordelijk voor de visuele uitstraling en 't zelfvertrouwen van vele internationaal bekende artiesten,
bruidsparen en landelijke politici die op het podium, voor het altaar of in het openbaar verschijnen.
Tekst: Dorina Kappatou & Rob Willemse

Foto: Tim Tronckoe, familie archief