Mijn verhaal

 

Kunst en design maken is voor mij niet alleen een uiting van mijn creatieve geest. Het is ook een manier om mezelf emotioneel uit te drukken. Het maakt voor mij de cirkel rond wanneer ik daarmee ook iets voor anderen kan betekenen. Wat betreft vorm werk ik liefst zo veelzijdig mogelijk. Als thema heb ik duidelijk een grote liefde: mens en natuur met elkaar verbinden.

 

Achtergrond

Al jong was ik altijd bezig met tekenen, schilderen en 'dingen' maken van textiel, kralen en allerhande (natuurlijke) materialen. Zo begon ik in de jaren negentig aan opleidingen in modeontwerp en grafisch design. Door een krappe arbeidsmarkt in deze sectoren nam mijn carrière echter een wending richting een heel ander vlak: de zorg. Heel begrijpelijk want zorgen en vriendelijk zijn voor anderen zit ook diep in mij geworteld. Naast mijn beroep als zelfstandig beeldend kunstenaar en fotograaf werk ik dus ook nog met veel plezier parttime als verzorgende IG in de thuiszorg. Maar uiteindelijk kruipt het bloed toch vooral richting de kunst.

 

"Als veelzijdig kunstenaar zijnde, is het gebruik van één techniek of discipline voor mij te eenzijdig, daarom combineer en mix ik graag verschillende disciplines en technieken."

 

Ontwikkeling - grafisch, kostuum, grime, fotografie

Als freelancer startte ik met het ontwerpen van logo's, artwork en backdrops voor bands en artiesten. Vanaf 2006 maakt de grafische vormgeving plaats voor kostuumdesign: het ontwerpen en vervaardigen van outfits, hoeden, sieraden en accessoires voor uiteenlopende individuen en gelegenheden. Van prinsjesdaghoedendesign voor prominente politici en het stylen van muzikanten tot het compleet ontwerpen van eye catching stage outfits, theatrale kostuums en accessoires voor artiesten en podiumproducties.

 

"De  fotocamera als 'gereedschap' is voor mij even belangrijk als
potlood, pen, verf, kwasten, make-up, stoffen, draad en naald."

 

Omdat ik ook graag mooie en bijzondere dingen die ik zie, vastleg, ontwikkelde ik mezelf gaandeweg ook steeds meer op het gebied van fotografie. In 2021 voltooide ik de basisopleiding van de fotovakschool te Eindhoven. Nu creëer ik, naast landschaps- en natuurfotografie (iets wat ik al geruime tijd deed) ook surrealistische artistieke portretten waarin mijn kostuumontwerpen een prominente rol spelen. Ook experimenteer ik graag met bodypainting en maak ik handgeschilderde en gedecoreerde wandkleden die fungeren als sfeervolle achtergronden voor de portretten. Op zichzelf zijn dat ook unieke textielkunstwerken. Vanaf maart 2023 tot en met juni 2024 volg ik de opleiding 'Photographic Design' om mezelf nog verder te ontwikkelen op het gebied van fotografische vormgeving.

 

Duurzame ontwerpen

Waar ik vroeger outfits volledig from scratch ontwierp en vervaardigde, gaat mijn voorkeur tegenwoordig uit naar het creëren van zogenaamde ‘upcycled' designs. Uit milieubewust oogpunt maar ook door een bepaalde meerwaarde die het de stukken geeft. Upcycling design is een vorm van recycling waarbij een bestaand (vaak vintage) hoogwaardig kledingstuk (of een onderdeel daarvan) een volstrekt unieke en authentieke uitstraling verkrijgt door er aanpassingen en bewerkingen op los te laten. Niet alleen draag ik zo mijn steentje bij aan vermindering van textieloverschot en milieuvervuiling, het is ook gewoon heel tof om zeldzaam, mooi doorleefd materiaal te hergebruiken. 

Naast outfits vind ik het ook geweldig leuk om unieke accessoires en sieraden te creëren. De natuur maakt me blij en ik maak dan ook graag iets decoratiefs met natuurelementen als takjes, veren, bloemetjes en blaadjes. Door de jaren heen ontdekte ik  een uitzonderlijk talent te hebben voor het maken van artistieke hoeden, hoofdtooien, (haar)corsages en sieraden voor o.a. bruiloften, feesten en andere speciale evenementen. Als beeldend kunstenaar ben ik echter geen hoedenmodiste. Mijn creaties geef ik vorm uit losse elementen zoals zijden bloemen, gedroogde natuurlijke bloem- en plantmaterialen, textiel, papier, veren, kralen en antieke sieraadonderdelen.


Vrije tijd?

Je zou het niet denken, maar vrije tijd heb ik ook nog ;-) Daarin dwaal ik graag door musea en bezoek ik kastelen, concerten en festivals. Verder verlies ik mij graag in een boek, film of een goed stuk muziek. Ik houd van paardrijden, dieren en lange wandelingen in, natuurlijk: de natuur!

 

 

© 2021 - 2024 Ingeborg Steenhorst Beeldende Kunst & Fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel