Mijn inspiratie
 

 

Inspiratie en de prikkels om iets te gaan maken, komen bij mij van alle kanten. Met mijn voeten in de klei van een natuurlandschap komen mystieke portretten in mij op. Bloemen in de berm zijn sieraden en laten mijn handen jeuken. Simpel de stof van een jasje in mijn ooghoek kan leiden tot een ‘upcycled’ designjurk. Een afbeelding uit een comic, in combinatie met een bus purschuim wordt via mijn handen een kostuum voor een rockopera. Een bepaalde lichtval tijdens een avondwandeling roept een fotografisch concept in me op. 
 

Natuur, surrealisme en symboliek gecombineerd met esthetiek

Naast etnische en historische kunst en cultuur haal ik veel inspiratie uit de natuur. Net als de natuur is mijn werk veelzijdig en bevat het een rijk scala aan kleuren, sferen en details. Mijn werk komt vaak voort uit een bepaald idee of gevoel, ondergedompeld in surrealisme en symboliek. 

Natuurelementen, de menselijke geest, intense kleuren, rijke details en mystieke sferen spelen een belangrijke rol in zowel mijn fotografische werken, mixed medium kunst, bodypaints en modeontwerpen. Tijdens het conceptualiseren, maken en bewerken, vergeet ik tijd en plaats en reis ik af naar een innerlijke wereld vol creativiteit en fantasie. Veelal streef ik naar esthetiek waardoor mijn werk schoonheid, rust en verfijning uitstraalt. Soms heb ik echter ook de behoefte om te reflecteren op donkere, meer duistere kanten van het leven en de menselijke geest. Dit vertaalt zich dan in mijn keuze voor specifieke conceptuele thema’s, kleuren en materiaalgebruik. 

 

“Ik vind het onverantwoord om steeds maar weer nieuw materiaal te gebruiken als er al zoveel moois is om te hergebruiken”

 

Duurzaam creëren - verborgen verhalen

Oud en gebruikt moet weg? Vintage materialen lenen zich juist uitstekend voor nieuwe creaties! Geven deze zelfs meer karakter. Met mijn werk wil ik mooie en authentieke dingen maken, maar ook een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Dit doe ik door hergebruik van textiel en materialen en met het combineren van up- en recyclingtechnieken met traditioneel handwerk. Het vervaardigen van mijn creaties en kunstwerken kan dagen, weken en soms zelfs maanden duren. Liefst werk ik met vintage textiel en kleding- en sieradenonderdelen. Met natuurlijke en gerecyclede materialen en gevonden of geschonken 'schatten'. Daarmee maak ik creaties vol details, laagjes en 'verborgen' verhalen. 

 

 

© 2021 - 2024 Ingeborg Steenhorst Beeldende Kunst & Fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel